Valittajat.com

Usein kysyttyä

Digitaalinen hinta-arvio on todella suuri riski.

Jo nyt on tiedossa tapauksia jossa välittäjät ovat antaneet hinta-arvion puhelimessa videopuhelun välityksellä. Hinnat olivat aivan järjettömiä ja välittäjä pyrki käyttämään tilannetta hyväkseen. Uskomme että tämä tulee yleistymään suomessa ja valitettavasti kaikki välittäjät eivät noudata hyvää välitystapaa. Suomen asuntomarkkinat romahtivat korona viruksen myötä ja meidän palvelussa nähdään jo selkeä piikki siitä. Suomen sekä ihmisten talous on vaakalaudalla ja asuntoa tulee myyntiin ennätys määrät lyhyessä ajassa. Kuinka asuntojen hinnat tulee muuttunaan on vielä vaikea ennustaa. Tämänkin takia on ehdottoman tärkeää käyttää ammattilaista apuna. Myyntiajat pitkittyvät selvästi ja oikean hintatason löytäminen tulee viemään aikaa entistä enemmän. On siis turha käyttää enää sovelluksia jossa voit itse omalla osoiteella tarkistaa asuntosi hinnan. Valitettavasti ne hinnat ovat aluehintaan perustuvia arvioita jotka taas muodostuu myynti-ilmoitusten hintojen mukaan. Kun asuntojen hinnat lähtevät laskuun niin on sanomattakin selvää ettei nämä hinnat enää ole edes suuntaan antavia.

 

Mitä sitten on Digitaalinen asuntokauppa?

 • Tapaat välittäjän digitaalisesti  esim, WhatsApp -sovelluksen välityksellä.
 • Tapaamisessa saat sinulle ja asunnollesi sopivan arvion myyntiajasta ja myyntihinnasta.
 • Kaikki materiaalit saat digitaalisessa muodossa ja myyntitoimeksiannon voit allekirjoittaa pankkitunnuksillasi.
 • Hyvä välitystapa kuitenkin edellyttää, että välittäjä tutustuu asuntoon paikan päällä. (Muista tämä aina)
 • Asuntoa markkinoidaan hyödyntäen ammattitason valokuvia ja esittelyvideota. Tällä keinoin näyttöjä vähennetään.
 • Kaupanteossa suositaan asunnon digikauppaa. Tällöin asuntokauppa voidaan suorittaa käymättä pankkikonttorissa.

 

Koronavirus ja asuntokauppa?

Vaikuttaako koronavirus asuntokauppaan? Listasimme tähän usean lehden tutkimuksia sekä haastatteluja koronaviruksen  mahdollisesta haitasta asuntokauppaan.

Koronavirus iski myös asuntokauppaan: ”Näkymät tulevat olemaan haastavat seuraavat kuukaudet”

Koronavirus vaikuttaa varmasti asuntokauppaan, tartuntavaaran takia yksityisnäyttöjä järjestetään yhä enemmän ja useat eivät halua että näyttöjä järjestetään enää lainkaan. Myyntiajat voivat pidentyä ja ostajien epävarmuus kasvaa.

Remaxin toimitusjohtaja Pasi Aalto on havainnut muutosta huonompaan suuntaan viime aikoina.

KIINTEISTÖMAAILMAN toimitusjohtaja Risto Kyhälä kertoo, että näyttöjä on peruttu jonkin verran.

Habitan toimitusjohtajan Mika Pärssisen mukaan asuntoja tulee myyntiin aiempaa vähemmän.

Bo LKV:n toimitusjohtaja Tuomo Räsänen muistuttaa, että asumisen tarpeet eivät ole kadonneet koronan takia. Asunnonvaihdon taustalla on yleensä selkeä tarve, kun elämäntilanteet muuttuvat.

Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa on samoilla linjoilla kollegoidensa kanssa. Ihmiset miettivät tilannettaan nyt tarkkaan.

Lue lisää: https://www.hs.fi/koti/art-2000006443555.html

 

Myyntiajat voivat pidentyä

Risto Kyhälän mukaan koronavirus hidastaa asuntokauppaa ainakin tämän kevään ajan. Syy ei ole yksityisnäytöissä vaan siinä, että ihmiset ovat epävarmempia omissa ratkaisuissaan. Tällaisia tilanteita tulee aika ajoin, mutta pitkällä tähtäimellä asuntomarkkinat pääsevät jaloilleen, eikä pysyviä vaurioita synny. Anu-Elina Hintsa ennustaa, että tiettyjen kohteiden myyntiajat voivat pidentyä.

Lue lisää: https://yle.fi/uutiset/3-11257982

 

Koronavirus muuttaa käytäntöjä myös asuntonäytöillä. Viime viikolla Kiinteistönvälitysalan keskusliitto tiedotti suosittelevansa, että asuntojen yleisnäyttöjä joko siirretään tai muuten rajoitetaan.

Lue lisää: https://www.rakennuslehti.fi/2020/03/korona-muuttaa-asuntonaytot-virtuaaliseksi/

 

Koronavirus ei karsinut vielä väkeä asuntokaupoilta – ”Vähän jänskättää, että koska se kolahtaa, vai kolahtaako ollenkaan”

Lue lisää: https://www.aamulehti.fi/a/df9b18a2-e058-4d73-ad22-3f29caa56ed5

 

Jos tarvitsette hinta-arvion pankkia varten, täyttäkää lomake ja ohjaamme teidät oikealle välittäjälle joka on apunanne.

https://valittajat.com/etusivu/hinta-arvio-pankkia-varten/

 

Mitä ovat asiakirjat joita välityspalkkio tarjouksessa mainitaan?  

Kiinteistön kauppaan liittyviä dokumentteja.

 • Lainhuutotodistus
 • Rasitustodistus
 • Kiinteistörekisteriote
 • Rakennuksen piirustukset ja lupa-asiakirjat
 • Tontti- tai tilakartta
 • Kaavatilanneselvitys ja kaavakartat

Asunto-osakkeen myyntiin liittyviä dokumentteja.

 • Isännöitsijäntodistus
 • Yhtiöjärjestys
 • Taloyhtiön tuloslaskelma ja tase
 • Energiatodistus
 • PTS-korjaus- ja kunnostussuunnitelmat
 • Asunnon pohjapiirros
 • Lukuisia muita dokumenttia tapauksen ja tarpeen mukaan.

 

Mitä ovat  asiat joita välittäjä voi tehdä paremmin myynti-ilmoituksessa, kuin yksityinen myyjä?

Myynti-ilmoitus on monesti ostajaehdokkaan ensikosketus myynnissä olevaan asuntoon. He varmistavat, että ilmoituksesta löytyy kaikki olennainen tieto ja että tiedot ovat oikein. Pyrkivät  nostamaan tekstissä esiin asuntosi vahvuudet. Väärästä kulmasta otetut tärähtäneet valokuvat ovat harvemmin kovin mairittelevia. Panostavat siis asunnosta otettaviin valokuviin ja ottavat kuvia riittävästi. Jos kuvaaminen ei ole itselle tuttua, he käyttävät kuvaamiseen ja kuvien muokkaukseen ammattilaista.

 

Voiko Kevytyrittäjä toimia Kiinteistönvälittäjä?

Kyllä voi. Kuitenkin hänen laskutus tapahtuu kiinteistönvälitys yrityksen kautta. Hän laskuttaa vain oman palkkion yritykseltä ja yritys laskuttaa palkkion asiakkaalta. http://www.laskutaitse.fi sivustolta lisää aiheesta.

Onko kaikilla välitysliikkeillä samat markkinointi kanavat ja mitä ne ovat ?

Asunnon markkinoinnissa yleisimpiä  hyviä kanavia ovat muun muassa asunnonhakuportaalit, kuten oikotie.fi ja etuovi. com. Myös sosiaalisen median kanavat, kuten Facebook, ovat hyvä media asunnonostajien tavoittamiseen. Jaa asuntomyynti-ilmoituksesi Facebookissa ja rohkaise kavereitasi jakamaan postausta eteenpäin omille kontakteille.

 

 

Mikä on LKV ?

Laillistettu kiinteistönvälittäjä LKV ja vuokrahuoneiston välittäjä LVV -nimikettä voivat käyttää vain kokeen suorittaneet henkilöt. Lisäksi rekisteröity kiinteistönvälitysliike saa käyttää LKV- ja rekisteröity vuokrahuoneiston välitysliike LVV-lyhennettä toiminimessään ja toiminnassaan. Aluehallintovirastot valvovat nimikkeiden ja lyhennysten käyttöä sekä vastaavat välitysliikkeiden rekisteröinnistä.

 

Onko asunto-osakkeen ja kiinteistön ostotarjous samanlainen, mitä tietoja virallisesti  ilmoitetaan?

Asunto-Osakkeen ostotarjous:

 • Kaupan kohde (asunnon osoite ja osakkeiden numerot)
 • Kauppahinta, mahdollinen yhtiölainan osuus kauppahinnasta ja maksuehdot
 • Omistus- ja hallintaoikeuden siirtyminen: milloin asunto vapautuu ja siirtyy ostajan hallintaan
 • Kaupantekopäivä: mihin mennessä lopullinen kauppa tehdään.

Kiinteistön ostotarjous / esisopimus:

Kiinteistön kaupassa ei tunneta käsitettä ostotarjous, vaan ostotarjoukseen verrattava dokumentti on kiinteistön myynnistä tehtävä esisopimus. Kiinteistön esisopimus on tehtävä samassa muodossa kuin varsinainen kauppakirja, jotta se sitoo sopimuksen molempia osapuolia. Kiinteistön kauppaan liittyvistä asioista säädetään maakaaressa eli Suomen laissa. Kiinteistön myyntiin liittyvän esisopimuksen laadinnassa tulee olla erityisen tarkkana. Mikäli esisopimuksen muotovaatimukset eivät täytä lain asettamia vaatimuksia, esisopimus on mitätön eikä se sido kumpaakaan kaupan osapuolta. Kiinteistön esisopimuksen pitää olla myös olla julkisen kaupanvahvistajan vahvistama.

 

 

Kuka maksaa varainsiirtoveron ja paljonko se on?

Ostaja maksaa aina veron. Varainsiirtoveroprosentti on asunto-osakkeissa 2 % ja kiinteistöissä (kuten omakotitaloissa) 4 %.

 

 

Mikä on 3D virtuaali esittely ja jos sellaisen haluaa onko perinteisiä esittelyjä ollenkaan?

Virtuaaliset 3D-esittelyt ovat yksi uusimmista asuntokaupan markkinointityökaluista. 3D-esittelyssä ostaja pääsee tutustumaan asunnon sisätiloihin netin välityksellä, kulkemaan kohteessa virtuaalisesti sekä zoomaamaan lähemmin kiinnostaviin yksityiskohtiin. 3D-virtuaaliesittelyä voi katsella vaivattomasti niin tietokoneella, tabletilla kuin älypuhelimellakin, eikä sitä varten tarvitse asentaa sovelluksia tai hankkia lisälaitteita. 3D-virtuaaliesittelyä varten asunto kuvataan erityisellä 3D-kuvaukseen tarkoitetulla kameralla, ja kuvaus kestää parisen tuntia kohteen koosta riippuen. 3D-esittely sopii erityisen hyvin hieman isompien kohteiden kuvaamiseen, sillä sen avulla on helppoa hahmottaa kohteen mittasuhteet ja pohjaratkaisu sekä tutustua asunnon erityispiirteisiin. Vaikka virtuaalinen 3D-esittely antaa kohteesta hyvän kokonaiskuvan, ei sen tarkoituksena ole kuitenkaan korvata perinteisiä asuntonäyttöjä, joissa asuntoon pääsee perehtymään kaikkein parhaiten. Sen sijaan virtuaalisten esittelyjen avulla ostaja saa entistä kattavammat mahdollisuudet tutustua asuntoon, mikä helpottaa myös ostopäätöksen tekemistä.

 

 

Mikä on hyvä välitystapa?

Hyvä Välitystapa edistää kiinteistönvälitysalan ammattimaisuutta. Se kiteyttää alan pelisäännöt ja suojaa sekä ostajaa että myyjää.

Vastuuntuntoinen välittäjä tuntee Hyvän Välitystavan ja sitoutuu noudattamaan sitä. Kuluttajalle asiointi Hyvää Välitystapaa noudattavan välittäjän kanssa tuo turvallisuutta ja luotettavuutta. Hyvän Välitystavan ohjeen on laatinut Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto.

 

 

Mikä on asuntokauppasanasto?

Asunto-osakeyhtiö

Asunto-osakeyhtiö on osakeyhtiö, jonka yhtiöjärjestykseen määrättynä tarkoituksena on hallita rakennusta tai sen osaa, josta vähintään puolet pinta-alasta on laskettavissa asuinhuoneistoiksi. Osakkaat omistavat asunto-osakeyhtiön osakkeita, jotka oikeuttavat tietyn osan hallintaan. Asunto-osakeyhtiön nimissä voidaan hallinnoida mitä tahansa talotyyppiä, myös rivitaloja ja omakotitaloja.

Asunto-osake

Taloyhtiöissä asunto-osakeyhtiö omistaa rakennuksen ja kaikki sen huoneistot ja muut tilat.
Asunto-osakeyhtiön jokainen osake tuottaa yksin tai yhdessä toisten osakkeiden kanssa oikeuden hallita yhtiöjärjestyksessä määrättyä huoneistoa tai muuta osaa yhtiön omistuksessa olevasta rakennuksesta tai kiinteistöstä.Asunto-osake on irtainta omaisuutta, jonka kauppaa säätelee asuntokauppalaki.  Asunto-osakeyhtiön osakekirjoja voidaan käyttää lainan vakuutena. Asunto-osakkeita ei kiinnitetä kuten kiinteistöjä, vaan ne annetaan pantiksi.

Asunto-osakeyhtiölaki (AOYL)

Asunto-osakeyhtiölaki on laki, jota sovelletaan kaikkiin osakeyhtiöihin, jotka on rekisteröity Suomen lain mukaan asunto-osakeyhtiöiksi. Nykyinen laki on tullut voimaan 1.7.2010, jolloin siihen tuli merkittäviä muutoksia, mm. taloyhtiöiden kunnossapitovastuiden osalta.

Ennakkomarkkinointi

Ennakkomarkkinoinnilla kartoitetaan uuden mahdollisen rakennuskohteen kysyntää etukäteen. Ennakkomarkkinoinnin vaiheessa kiinnostuneet voivat tehdä varauksia ilman sitoumusta. Tavallisesti rakentaminen aloitetaan kun riittävän suuri osa kohteista on varattu, jolloin myös sitovat varaukset varausmaksuineen vahvistetaan. Toisinaan jos kohde ei herätä kiinnostusta, rakentamista ei aloiteta lainkaan.

Erillistalo

Erillistaloiksi kutsutaan samalla tontilla olevia erillisiä asuintaloja, joita hallitaan asunto-osakeyhtiömuotoisesti tai hallinnanjakosopimuksella.

Energiatodistus

Uusi laki energiatodistuksesta astui voimaan 1.6.2013. Sen mukaan todistus tulee esittää myynnin tai vuokrauksen yhteydessä asuinkerrostaloille sekä vuonna 1980 tai sen jälkeen käyttöön otetuille pientaloille. Vanhemmat eli ennen vuotta 1980 käyttöön otetut pientalot tulevat lain piiriin vasta 1.7.2017.Energiatodistuksesta selviää energiamäärä, jonka rakennus käyttää ja sen avulla voi vertailla eri rakennusten energiatehokkuutta, jota mitataan asteikolla A-G. Energiatodistus voidaan antaa myös kevennetyn menettelyn mukaisesti tietyissä erityistilanteissa. Tällöin rakennuksen energiatehokkuutta kuvataan tunnuksella H.Energiatehokkuutta voi parantaa esim. lämmöneristystä lisäämällä, ilmanvaihdon lämmön talteenotolla tai uusiutuvan energian käytöllä. Energiatodistuksen laatii aina pätevöitynyt energiatodistuksen laatija.

Hallinnanjakosopimus

Samalla tontilla sijaitsevien rakennusten hallinnoinnista tehtävä sopimus, jossa määritellään, mikä osuus tontista kuuluu kenellekin sekä yhteishallinnalliset osat. Tyypillinen esimerkki kiinteistöstä, jossa hallinnanjakosopimus on tehty, on paritalo, jossa hallinnanjakosopimuksella sovitaan kummankin osapuolen asuntokohtaiset ja yhteiset vastuut.

Hankintameno-olettama

Hankintameno-olettamaa käytetään luovutusvoittoa laskettaessa todellisen poistamatta olevan hankintamenon ja voiton hankkimisesta aiheutuneiden menojen sijasta, jos se on verovelvolliselle edullisempi. Todelliseen hankintamenoon rinnastetaan perintö- ja lahjaverotuksessa käytetty verotusarvo, joka myös on vaihtoehtoinen hankintameno-olettaman kanssa. Voiton hankkimisesta aiheutuneet menot sisältyvät hankintameno-olettamana vähennettävään määrään, joten niitä ei saa vähentää hankintameno-olettaman lisäksi.  Hankintameno-olettaman määrä on aina vähintään 20 %, mutta jos luovutettu omaisuus on ollut luovuttajalla vähintään 10 vuoden ajan, vähennettävä määrä on 40 % luovutushinnasta.Oikeus hankintameno-olettaman käyttämiseen on luonnollisella henkilöllä, kotimaisella kuolinpesällä ja yhteisetuudella.

Hitas

Hitas on Helsingissä käytössä oleva asuntojen hinta- ja laatutason sääntelyjärjestelmä, jonka tarkoituksena on turvata, että asuntojen hinnat perustuvat niiden todellisiin tuotantokustannuksiin. Enimmäishinnan sääntely kohdistuu sekä uusiin että vanhoihin Hitas-asuntoihin. Hitas-rekisteriä ylläpitää ja jälleenmyyntiä valvoo kiinteistöviraston asunto-osasto. Hitas-asuntoja voivat ostaa vain yksityishenkilöt, eivät yritykset. Hitas-asuntoja voi yhdellä henkilöllä olla omistuksessaan vain yksi kerrallaan. Helsingin kaupungilla on Hitas-asuntojen lunastusoikeus.

Hyvä välitystapa

Hyvä välitystapa on Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ry:n eli KVKL:n laatima ja julkaisema ohjeistus, joka kiteyttää hyvän välitystavan periaatteet. Välitysliikelaki velvoittaa kiinteistönvälittäjää noudattamaan hyvää välitystapaa.

Hoitolaina

Hoitolaina on taloyhtiön pitkäaikainen laina, jolla rahoitetaan asunto-osakeyhtiömuotoisen kiinteistön vuosikorjausluonteisia hankkeita.

Hoitovastike

Hoitovastike on taloyhtiön osakkaalta perimä maksu, joka kattaa rakennuksen ylläpidon, pienet ennakoimattomat korjaukset ja juoksevat kulut. Varsinainen yhtiökokous päättää vuosittain hoitovastikkeen määrän.

Isännöitsijäntodistus ja liitteet

Isännöitsijäntodistus on liitteineen asunto-osakekaupan tärkein asiakirja. Isännöitsijäntodistus on asiakirja taloyhtiön ja osakehuoneiston tiedoista, jonka voi antaa yhtiön isännöitsijä tai poikkeustapauksissa hallituksen puheenjohtaja. Isännöitsijäntodistuksen sisällöstä määrätään Valtioneuvoston asetuksella. Isännöitsijäntodistuksesta käy ilmi mm. osakkeen omistaja, yhtiön ja osakkeen lainat ja lainaosuudet, tiedot tehdyistä ja tulevista remonteista, tontin omistuksesta jne. Isännöitsijäntodistuksen liitteet asuntokaupassa ovat mm.: yhtiöjärjestys, tasekirja (edellinen täysi tilikausi), PTS/KTS, energiatodistus, mahdolliset kuntoraportit.Isännöitsijätodistuksen voi tilata:-  osakehuoneiston hallintaan oikeuttavien osakkeiden omistaja-  osakkeita panttauksen nojalla hallussaan pitävä-  välitysliike, jolla on voimassa oleva osakkeiden välitystä koskeva myyntitoimeksianto tai osakehuoneiston  vuokralle antamista koskeva toimeksianto.

Jyvitetty pinta-ala

Jyvitetty pinta-ala on laskennallinen ala, jota on käytetty useimmissa ennen vuotta 1992 rakennetuissa asunto-osakeyhtiöissä tasoittamaan samankokoisten asuntojen laadullisia eroja, esimerkiksi sijaintia, tai rakennuskustannusten eroja.

Kauppahinta

Kauppahinnalla tarkoitetaan kaupanteossa maksettavaa kauppahintaa, joka ei sisällä kohteeseen mahdollisesti kohdistuvia lainaosuuksia.

Kauppakirja

Asunnon kauppakirja on asunnon ostajan ja myyjän välinen sopimus, joka tulee aina tehdä kirjallisena. Kauppakirjaan kirjataan mm. molempien osapuolien tiedot sekä kaupan kohde yksityiskohtineen, kauppahinta ja sen maksamiseen liittyvät yksityiskohdat, omistusoikeuden siirtymisajankohta jne. Kauppakirjan keskeiset ehdot määritellään aiemmin ostotarjouksessa.

Kiinteistöosakeyhtiö (KOY)

Kiinteistöosakeyhtiö on osakeyhtiö, jonka yhtiöjärjestykseen määrättynä tarkoituksena on hallita rakennusta tai sen osaa, josta vähintään puolet pinta-alasta on tarkoitettu käytettäväksi esimerkiksi liiketiloiksi tai vastaaviksi. Tilojen pääasiallinen käyttötarkoitus voi olla mikä tahansa paitsi asuminen.

Kuntoarvio / kuntotutkimus

Kuntoarviossa selvitetään kohteen kunto ja mahdolliset korjaustarpeet, rakenteisiin kajoamatta, visuaalisiin havaintoihin perustuen. Tavallisesti asunto-osakkeen tarkastuksen kohteena ovat märkätilat ja muut tilat, joissa on vesipiste. Yleensä tehdään myös pinnallisia mittauksia. Kuntoarvio on hyvä teettää asiantuntijan toimesta ja siitä on hyvä saada kirjallinen raportti.

Kuntotutkimus on kuntoarviota perusteellisempi tutkimus, ja sitä tehdessä mennään tarpeen vaatiessa jopa rakenteiden sisälle.

Kuntoarvion  ja kuntotutkimuksen tarkoituksena on tuottaa isännöitsijälle, hallitukselle ja yhtiökokoukselle tarvittavaa tietoa päätöksenteon tueksi.

Käsiraha / vakiokorvaus / sopimussakko

Tarjouksen vahvistamiseksi ostaja voi maksaa käsirahan, joka voi olla enintään 4 % kauppahinnasta. Tällä tehostetaan sopimuksen sitovuutta siten, että toisen osapuolen vetäytyessä sovitun asuntokaupan tekemisestä, aiheutuu vetäytyvälle osapuolelle velvollisuus maksaa sopimussakkoa. Käsirahan maksetaan välitysliikkeen tai myyjän tilille.

Vakiokorvaus on puolestaan tarjoukseen liitetty ehto siitä, että tarjouksen tekijä sitoutuu maksamaan vakiokorvauksen suuruisen korvauksen myyjälle, jos vetäytyy tarjouksestaan sen jälkeen kun se on osapuolten kesken hyväksytty. Myyjän hyväksyessä vakiokorvausehtoisen tarjouksen tulee myös myyjä velvolliseksi maksamaan vakiokorvauksen suuruisen korvauksen ostajalle, jos myyjä vetäytyy hyväksymästään tarjouksesta.

Lunastusoikeus / lunastuspykälä

Asunto-osakeyhtiöiden osakkeet ovat lähtökohtaisesti vapaasti siirrettävissä, mutta Asunto-osakeyhtiölain (AOYL) mukaan asunto-osakkeen vapaata siirtoa on mahdollista rajoittaa lunastuslausekkeella. Mikäli taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä on lunastuslauseke, tällöin vanhoilla osakkailla tai yhtiöllä on halutessaan oikeus lunastaa kaupan kohteena olleet osakkeet, jos ne on myyty yhtiön ulkopuoliselle taholle. Lunastuksen ehdot ovat samat kuin alkuperäisen kaupan ja lunastus tulee toimittaa yhtiöjärjestyksen sääntöjen mukaisesti.

LKV eli laillistettu kiinteistönvälittäjä

LKV -lyhennettä on oikeutettu käyttämään kiinteistönvälittäjä, joka on suorittanut laillistetun kiinteistönvälittäjän tutkinnon. LVV –lyhennettä voi puolestaan käyttää laistetun vuokranvälittäjän tutkinnon suorittanut henkilö.

LVI-remontti / LVI-saneeraus

Lyhenne tulee sanoista lämpö-vesi-ilma. Tuttavallisesti putkiremontiksi kutsutussa toimenpiteessä uusitaan talon keskeinen talotekniikka. Asiasta käytetään usein myös termiä linjasaneeraus.

LVIS-remontti

LVIS-remonttin sisältyy LVI-remontin lisäksi myös sähköremontti. Usein putkiremontin ja sähköremontin yhdistäminen on taloudellisesti kannattavaa.

Myyntihinta

Myyntihinnalla tarkoitetaan kohteen hintapyyntöä, joka sisältää rahassa maksettavan kauppahinnan, mutta ei mahdollista kohteeseen kohdistuvia lainaosuuksia.

Myyntivoitto

Myyntivoitto eli luovutusvoitto syntyy, kun asunto-osake tai kiinteistö myydään alkuperäistä hankintahintaa korkeampaan hintaan.

Myyntivoiton verotus

Luovutusvoittoa eli myyntivoittoa syntyy, jos kiinteistö, arvopaperit, kuten asunto-osakkeet ja pörssiosakkeet, tai muun irtain omaisuus myydään tai vaihdetaan korkeammalla hinnalla kuin millä se on hankittu. Myynnissä tai vaihdossa voidaan käyttää rahan ohella myös jotain muuta vastiketta. Luovutusvoitosta on mahdollista tehdä vähennyksiä kuluista, jotka ovat aiheutuneet sen hankinnasta, säilyttämisestä tai myynnistä. Tällaisia kuluja voivat olla esim. välityspalkkio, varainsiirtovero ja lainhuudatusmaksu. Myyntivoitosta maksetaan joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta veroa pääomatuloveroprosentin mukaan 30 prosenttia, 30 000 euroa ylittävältä osalta 33 prosenttia.

Jos asunto tai kiinteistö on ollut yhtäjaksoisesti omistuksessa ja samaan aikaan omassa asumiskäytössä vähintään kahden vuoden ajan, myynnin yhteydessä kertyvästä mahdollisesta myyntivoitosta ei tarvitse maksaa myyntivoittoveroa.

Lisätietoja: www.vero.fi

 

Taloyhtiö

Ks. asunto-osakeyhtiö

Tarkistusmittaus

Tarkistusmitattu pinta-ala tarkoittaa, että huoneisto pinta-ala on nykystandardin (SFS 5139) mukaisesti mitattu. Tarkastusmittauksesta pitäisi olla kirjallinen raportti.

Uudiskohde / uudistuotanto

Uudiskohteella tarkoitetaan täysin uutta, rakennusvaiheessa olevaa tai hiljattain valmistunutta asuntoa tai kiinteistöä. Uudiskohteen osalta lainsäädäntö poikkeaa esim. käytetyn asunnon kauppaan verrattuna. Rakennuttajan on annettava turva-asiakirjat joko RS-pankin tai lääninhallituksen säilytettäväksi sekä asetettava lain mukaiset vakuudet niin rakennusvaiheen kuin valmistumisen jälkeisten velvoitteiden hoitamiseksi.

Valtiontakaus

Asuntolainalle on mahdollista saada valtiontakaus. Tämä on tarkoitettu tilanteisiin, joissa lainansaajan omat vakuudet eivät riitä takaamaan koko lainaa. Valtiontakaus myönnetään lainalle pankissa asuntolainapäätöksen yhteydessä. Valtiontakausta ei siten erikseen haeta eikä sille ole tulo- tai varallisuusrajoja. Valtiontakauksen saamiseksi riittää, että pankki ja lainansaaja sopivat laina-asiakirjoja laadittaessa takauksen liittämisestä asuntolainaan.

Valtiontakaus on toissijainen vakuus. Jos asunnon realisointihinnalla ei saada katettua pankin lainasaatavia, valtio maksaa pankille lainmukaisen takauskorvauksen.

Varainsiirtovero

Varainsiirtovero on vero, joka maksetaan kiinteistön tai asunto-osakeyhtiön osakkeiden omistusoikeuden luovutuksesta. Varainsiirtovero tunnettiin vuoteen 1997 asti leimaverona. Vero on 2,0 % asunto-osakeyhtiön osakkeiden ja 4 % kiinteistöjen velattomasta myyntihinnasta. Alle 40-vuotiaan ensiasunnon ostajan, joka ei ole aiemmin omistanut puolta tai suurempaa osaa asunto-osakkeesta tai kiinteistöstä, ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa.

Velaton hinta

Velattomalla hinnalla tarkoitetaan kohteen hintaa, joka sisältää sekä myyjälle maksettavan kauppahinnan että mahdollisen kohteeseen jo kohdistuvan lainaosuuden.

Yhtiövastike

Yhtiövastike = hoitovastike + rahoitusvastike. Yhtiövastike on asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä määrättyjen perusteiden mukaan määräytyvä maksu, jolla katetaan yhtiön menoja.

Rahoitusvastike

Rahoitusvastike eli pääomavastike on taloyhtiön osakkailta perittävä vastike, jolla lyhennetään pitkäaikaista pääomalainaa.

Voit lähettää kysymyksiä -> info@valittajat.com

Kilpailutamme alueesi välittäjät, jotka ottavat sinuun yhteyttä arvioidakseen asuntosi.
Saat enintään neljä yhteydenottoa asunnostasi, tietojasi ei käytetä suoramarkkinointiin.
 • Voitte vapaasti kertoa kohteesta ja ilmoittaa ajankohdan milloin olette parhaiten tavoitettavissa
1 
2 
3 
4 
5 

Välityspalkkiolaskuri

Voit laskea välityspalkkion suuruuden tällä laskurilla

2.75%
Syötä välityspalkkiosi
Velaton myyntihinta
Välityspalkkio