Valittajat.com

Välityspalkkiolaskuri

Laskurilla voitte helposti laskea välitypalkkion kokonaisuuden.

Palkkio, jonka kiinteistönvälittäjä veloittaa työstään asunnon myynnin yhteydessä kutsutaan välityspalkkioksi. Varsin usein kiinteistövälittäjien perimät palkkiot ovat mallia 2,5% -prosenttia asunnon velattomasta myyntihinnasta, jolloin lopullinen välityspalkkio määräytyy lopullisen myyntihinnan mukaan asunnon mennessä kaupaksi.

Kiinteä välityspalkkio

Kiinteistövälitysalalle on tullut kilpailun myötä uusia välityspalkkiomalleja. Provisiopohjaisen välityspalkkion suurimmaksi haastajaksi on viime aikoina noussut kiinteä välityspalkkio. Kiinteän välityspalkkion asuntokaupassa myyjä tietää, tietää mitä asunnon myynti hänelle maksaa ja kiinteistönvälittäjä tietää, mitä hän asunnon myynnistä palkkioksi saa. Kiinteä välityspalkkio ei muutu toteutuneen kauppahinnan mukaan.

Kiinteä välityspalkkio on usein edullisempi

Kiinteä välityspalkkio on usein edullisempi asunnon myyjälle kuin prosenttipohjainen palkkio. Kiinteä välityspalkkio pohjautuu lähes poikkeuksetta myytävän kohteen huonelukuun. Mitä arvokkaammasta asunnosta on kyse, sen edullisemmaksi kiinteä välityspalkkio tulee verrattuna prosenttiperusteiseen välityspalkkioon. Suurimmissa kaupungeissa erot välityspalkkioissa voivat nousta tästä johtuen todella suuriksi.

Kiinteä välityspalkkio on asunnon myyjälle myös selkeä kustannuksiltaan, mutta myyjän on hyvä varmistaa kiinteistövälittäjältä, mitä kaikkea kiinteään välityspalkkioon sisältyy ja vai onko odotettavissa lisäkuluja esimerkiksi asunnon myynnin yhteydessä tarvittavista asiakirjoista.

Kiinteä välityspalkkio voi olla myös riski

Asunnon myyjälle kiinteistövälityspalkkio voi olla myös riski. Kiinteistönvälittäjää tietää etukäteen palkkionsa ja hänen intressinsä on saada asunto myytyä nopeasti, eikä silloin välttämättä asunnon myyjän kannalta parhaalla hinnalla. Toki sinä asunnon myyjänä olet se kuka asunnon myyntihinnan ja sen myyjän lopulta päättää.

Provisio motivoi

Prosenttipohjaisella kiinteistövälitysliikkeen välityspalkkiolla on kiinteistövälittäjää motivoiva vaikutus. Kiinteistönvälittäjä pyrkii saamaan asunnosta parhaan mahdollisen hinnan. Siinä onnistuessaan asunnon myyjä on tyytyväinen samoin kuin suuremman välityspalkkion ja myyntiprovision saanut kiinteistönvälittäjä.

Seuraavassa esimerkit kiinteästä välityspalkkiosta ja prosenttiperusteisesta välityspalkkiosta:

Olet myymässä rivitalokolmiotasi ja olet neuvotellut kotisi myynnistä kahden eri kiinteistövälitysliikkeen kanssa. Asuntosi myyntihinnaksi on arvioitu 150 000 euroa.

VAIHTOEHTO A:
Välityspalkkio on provisioperusteinen ja he olisivat valmiita myymään asuntosi 3,5%:n välityspalkkiolla (hinta sisältää arvonlisäveron), jolloin välityspalkkio olisi 150 000 euron myyntihinnasta 5250 euroa.

VAIHTOEHTO B:
Vältyspalkkio on aina kiinteä. Hinnoittelupohjana heillä on käytössä asuntojen huoneluku ja 1500 euron kerroin. He myyvät yksiöt 1500 euron kiinteällä välityspalkkiolla, kaksiot 3000 euron kiinteällä välityspalkkiolla. Kolmion kiinteä välityspalkkio on 4500 euroa ja neliöiden 6000 euroa. Asuntosi välityspalkkio olisi siis tässä tapauksessa 4500 euroa.

Kilpailua välityspalkkiolla

Suurimmalla osalla välitysliikkeistä on perimälleen välityspalkkiolle niin sanotusti ovh-hinta, mutta lähes poikkeuksetta välityspalkkion hinta ja suuruus on kiinteistövälitysliikkeen ja asunnonmyyjän välisen neuvottelun tulos. Toinen välittäjä voi luvata korkean myyntihinnan ja toinen sinulle edullisen välityspalkkion. Välityspalkkio onkin yksi tärkeä ja huomioon otettava seikka, kun valitset kiinteistönvälittäjää myymään asuntosi. Mieti mikä malli sopii parhaiten sinun asuntosi myynnille ja sinulle.

Välityspalkkiolaskuri

Voit laskea välityspalkkion suuruuden tällä laskurilla

2.75%
Syötä välityspalkkiosi
Velaton myyntihinta
Välityspalkkio